Net zoals een brand- of woningverzekering heeft bijna iedereen, 90% van de Belgen een familiale verzekering. Terug deze is niet verplicht maar toch goed ingeburgerd. Maar wat is nu een familiale verzekering en wat dekt deze allemaal.

Wat is een familiale verzekering

Een Familiale verzekering of ook wel eens een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering genoemd is eigenlijk in het kort een gezinsverzekering, dat alle schade dekt van materiële tot lichamelijk die jij of een van je gezinsleden veroorzaakt heeft bij iemand anders. En dit overal waar je maar bent.

Wat valt allemaal onder deze verzekering

Alle materiële en lichamelijk schade die jij of een van je gezinsleden veroorzaakt heeft bij iemand anders. Laten we dit even verduidelijken met enkele voorbeelden;

 • Je bent met een kennis aan je wagen aan het werken en plots verschuift deze waardoor je kennis gekneld geraakt tussen het voertuig en de grond. In dit geval zal je familiale verzekering tussenbeide komen voor medische, revalidatie en indien nodig voor de invaliditeitskosten.
 • Je kinderen zijn aan het voetballen bij vrienden en de bal gaat door een raam. In dit geval zal de familiale verzekering de glasschade dekken.
 • Je hebt een puppy en is natuurlijk nog enorm speels, maar in zijn speelsheid bijt hij de smartphone stuk van mensen die op bezoek zijn. In dit geval zal de familiale verzekering de smartphone vergoeden.

Ik denk wel dat je doorhebt waar we naartoe willen gaan, een ongeluk schuilt in een klein hoekje en is zo gebeurd. Via een familiale verzekering moet je je eigenlijk nooit meer zorgen maken over ongelukjes die zouden kunnen voorvallen. Wees gewoon voorzichtig maar vooral niet geremd.

Bij materiële schade is er echter wel een vrijstelling of franchise van toepassing van 249 euro per schadedossier. Dit wil zeggen dat je de eerste 249 euro zelf moet betalen en de rest wordt door de familiale verzekering

Wat valt er niet onder een familiale verzekering

Voor je begint te denken dat deze verzekering een wonder is, sommen we toch ook even op wat er niet onder een familiale verzekering valt. Dit om zo volledig mogelijk te zijn.

 • Schade die expres werd toegebracht aan derden:
  • Vandalisme of diefstal
  • Geweldpleging
 • Binnen je eigen gezin
 • Veroorzaakt door rijdieren
 • Door dieren die op de lijst met verboden dieren staat in België

Voor wie

Zoals de cijfers het zelf aangeven is deze voor iedereen en elk gezinstype. Maar gezinnen met kinderen en huisdieren is het zeker aangeraden er een te nemen.

Kinderen zijn meestal zeer impulsief en ongeremd, waardoor ze al eens snel een ongelukje kunnen tegenkomen. Ook huisdieren zoals honden kunnen zeer actief zijn en soms overimpulsief reageren tijdens het spelen.