Jouw aankoopbudget

Een van de grote verschillen het aankoopbudget, een nieuwbouwwoning zal al snel 20 à 25 % duurder zijn dan een renovatiewoning.

Registratierechten of BTW

Bij een nieuwbouwwoning zal je steeds 21% BTW betalen op zowel de prijs van het pand als de grond. Terwijl je bij een bestaande woning in Vlaanderen slechts 5% (klein beschrijf) à 10% registratierechten moet betalen. Met deze tool kan je de notariskosten van een woning snel en eenvoudig simuleren.

Ouderdom woning

Wil je een woning renoveren of verbouwen die ouder dan 10 jaar is, dan betaal je maar 6% BTW voor de werken en materialen. Is het pand daarentegen jonger dan 10 jaar, dan betaal je 21% BTW.

Spreiding van de werken

In beide gevallen kan je de werken spreiden. Zo kan je perfect de fasering voor de afwerking van jouw nieuwbouw of renovatie aanpassen aan jouw budget. Maar bij een renovatie kan je ook wachten met bijvoorbeeld grote kosten als het vernieuwen van een badkamer of keuken. En je kan de woning indien dit nodig is na het verlijden van de akte dadelijk bewonen, bij een nieuwbouw is dit zelden het geval. Dus bij een nieuwbouw betaal je mogelijks je lening al af maar heb je ook nog de maandelijkse huurkosten van je huidige woning.

Renovaties

Uiteraard heb je bij een bestaande woning niet de zekerheid dat je de komende x aantal jaren niet opnieuw zal moeten renoveren. Of een grote kost zal hebben, zoals een nieuw dak of dergelijke.