Tenzij je de Lotto hebt gewonnen, is een lening krijgen van de bank een essentieel onderdeel bij het kopen van een huis. En een ‘lening aanvragen’ doe je niet zomaar, zo blijkt. Het belangrijkste is je goed voor te bereiden op je gesprek met de bank. Je wil een zo goed mogelijke indruk nalaten, want er hangt immers toch wat van af.

Laat me je vandaag vertellen waar je rekening mee moet houden. Zaken zoals je eigen leencapaciteit, welke documenten je best nodig hebt, welke bank contacteer ik en doe ik dit online of maak ik een afspraak… Dat lees je hier.

Je leencapaciteit

Nog niet zeker wat je eigen leencapaciteit is? Bereken je lening alvast op voorhand en krijg een overzicht van je financiële mogelijkheden bij het kopen of bouwen van een huis. Uiteraard is dit maar een overzicht en kan het eigenlijke bedrag bij de bank anders zijn dan hier voor jou berekent. Ook raad ik je aan meerdere banken te vergelijken, zo kies je de optimale lening voor jou.

Hoe werkt het?

Als je een huis of grond koopt moet je verkoopovereenkomst afsluiten met de huidige eigenaar. Zo’n verkoopovereenkomst wordt dan ondertekend bij een notaris en gekoppeld aan de storting van een voorschot op de totaalprijs van een huis.

Daarna heb je maximaal vier maanden om de verkoopakte bij de notaris te laten opmaken. Dan is het tijd om een bank of kredietverstrekker te contacteren om je lening te laten berekenen en goedkeuren.

Het spreekt voor zich dat je eerst bij je eigen bank vraagt naar een lening. Je eigen bank kent jou en je dossier namelijk al. Natuurlijk hoeft dit niet en kan je altijd andere banken te contacteren voor een lening. Eén gouden tip: vergelijk meerdere banken en neem de voordeligste optie.

Welke documenten moet ik bijhebben voor mijn lening?

Goed. Je hebt nu verschillende banken en kredietverstrekkers met elkaar vergeleken en je hebt de beste uitgekozen. Tijd om je kredietaanvraag officieel aan te vragen.

Volgende documenten ben je verplicht voor te leggen:

  • De verkoopakte;
  • Je belastingaangifte(n) (in principe van de twee voorgaande jaren);
  • Je loonbrieven van je huidige werkgever (indien je zelfstandige bent breng je van de laatste drie maanden de facturen die je uitgeschreven hebt mee);
  • Offertes van werkzaamheden (van toepassing bij bouwprojecten en/of verbouwingen);
  • Stedenbouwkundige vergunningen (van toepassing bij bouwprojecten en/of verbouwingen);
  • Je kapitaal (eigen inbreng);
  • Lopende leningen (autolening…);
  • Eigendomsakte(s) (van toepassing indien je meerdere eigendommen hebt).

Online een lening aanvragen of op afspraak?

Zo, je dossier is ingediend.

De bevoegde personen bij je bank zullen dit bestuderen en vervolgens beslissen of je het aangevraagde krediet krijgt of niet. Als de kredietverstrekker akkoord gaat, maakt hij voor jou een offerte op.

Uiteraard kan je ook eenvoudig een lening online aanvragen, maar je hoeft je zeker niet verplicht te voelen dit enkel online te doen. En een afspraak maken met je bank is zeker geen overbodige luxe.

Vanwege het Co-libry team en mij, heel veel succes gewenst!