Is jouw dak nog niet geïsoleerd en ga je renoveren, dan is dit het eerste wat je “moet” doen om jouw energiefactuur te verlagen.

1. Financieel

Met de energielening kan je goedkoop lenen. Zo kan je maximaal € 10 000, aan 2 of 0% rente ontlenen.

Verder heb je ook nog de premies waar je op kan rekenen. Voor het isoleren van jouw dak kan indien je het zelf isoleert of gebruik maakt van een aannemer premies aanvragen.
Vind je door de bomen het bos niet meer in het premielandschap, bekijk dan zeker ons overzicht.

2. Doe-het-zelf

Een zolder isoleren kan je heel gemakkelijk zelf doen.
Gebruik je jouw zolder niet dan kan je overwegen om enkel de vloer van de zolder te isoleren. Zo bespaar je zeker op jouw energiefactuur en hoef je ook minder isolatie te voorzien. Maar wij raden aan om steeds goed na te denken over de functie van deze ruimte. Ga je deze ruimte ooit nog nodig hebben, dan isoleer je best het dak zelf.

3. Aandachtspunten hellend dak

Deze elementen zijn cruciaal om tot een degelijk geïsoleerd dak te komen. Van buiten naar binnen krijgen we:

 • Onderdak
  Het onderdak zal voorkomen dat uw isolatie nat kan worden. Want vocht zal de isolatiewaarde verlagen. Maar je kan ook opteren voor een winddicht onderdak en dit zal voor een betere isolatie van het dak zorgen.
 • Isolatie
  Bij bestaande daken kan je het makkelijkste met minerale wol isoleren tussen de kepers. Idealiter neem je best een isolatiepakket van minimum 15cm. Dat wil dus zeggen dat als jouw kepers minder dan 15cm hoog zijn je best extra kepers plaatst om toch aan de 15cm hoogte te komen. Om de koudebruggen en dus warmteverliezen te beperken plaats je deze best dwars op de bestaande kepers. Zijn jouw kepers al 15cm of hoger dan kan je de ruimte tussen de kepers gewoon vullen met isolatie.
 • Dampscherm
  Tot slot werk je de isolatie af met een dampscherm. Dit zorgt ervoor dat er geen damp in de isolatie kan condenseren en dus dat de isolatiewaarde van de isolatie niet zakt. Het is dus erg belangrijk dat dit goed wordt uitgevoerd en dat het dampscherm nergens onderbroken wordt. Tegenwoordig kan je wel al isolatie vinden die reeds van een dampscherm voorzien is, dan moet je uiteraard geen extra dampscherm meer aanbrengen.

4. Aandachtspunten zoldervloer

 • Isolatie
  Is de vloerplaat van jouw zolder een betonnen plaat, dan kan je de isolatie gewoon op de betonnen plaat leggen. Bij een houten keper structuur kan je zoals bij het dak tussen de kepers isoleren. En zijn de kepers minder 15cm hoog dan kan je ook dwars op deze kepers andere kepers plaatsen zodat je toch aan de 15cm isolatie komt.
  Deze isolatie neem je best net iets breder dan de kepers, zo spant de isolatie zich mooi op tussen de kepers en krijg je geen gaten.
  Ook op het zolderluik leg je best een laag isolatie.

In de volgende blog gaan we dieper in op het isoleren van de buitenmuren.