De volgende zaken worden in deze blogpost behandeld:

 1. Vervangen of herstellen
 2. Vensteroppervlakte en natuurlijke verlichting
 3. Vensters en warmteverlies (aka isolatie)
 4. Materialen
 5. Ventilatie
 6. Rolluiken en zonwering
 7. Premies en subsidies
 8. Waar haal ik mijn ramen?

1. Vervangen of herstellen

Hoe weet je nu of jouw ramen nog goed zijn of ze nog te herstellen zijn of je ze best vervangt? Wel als je nog enkele beglazing hebt dan is de keuze niet moeilijk, vervangen door hoogrendementsbeglazing is de boodschap. Dit zal zowel het comfort in jouw woning verbeteren en als jouw energiefactuur verlagen.

Is het schrijnwerk van jouw ramen beschadigd dan kan je in het geval van hout dit wel herstellen. Maar dit is niet nuttig als er toch maar enkel beglazing in zit.

2. Vensteroppervlakte en natuurlijke verlichting

Ga je de ramen toch vernieuwen, dan is een eerste logische stap, zowel bij bouwen als verbouwen, nadenken over het vensteroppervlak én over het natuurlijk daglicht in huis. Iedereen weet dat natuurlijk licht gezond is, én het zorgt er ook voor dat je minder kunstverlichting in huis nodig hebt. Dit scheelt dan weer in je elektriciteitsrekening. Win-win dus!

Per ruimte in huis zorg je er best voor dat je ramen een grootte hebben tussen 1/12 en 1/5 van het vloeroppervlak van die ruimte. Verder denk je er ook best over om grote raamoppervlakten naar het Zuiden te richten. Dit heeft vooral te maken met de zonnewarmte die je zo in de winter extra kan binnenlaten in huis. (Let dan wel dat je de nodige zonnewering installeert voor de zomer.) Dit wil dus niet zeggen dat je elders in huis ook grote raampartijen moet installeren (als ze niet naar het Zuiden gericht zijn geven ze geen energetische meerwaarde), tenzij je natuurlijk zelf voorstander bent van grote ramen.

Let wel op dat je je goed laat informeren; grote glaspartijen hebben ook een grote invloed op isolatiewaarde van jouw woning. Want het kan toch niet de bedoeling zijn om van jouw huis een sauna te maken in de zomer, en in de winter je blauw te betalen aan verwarming.
Maar ook naar privacy hebben grote ramen een invloed, buren en passanten hebben veel meer inkijk (tenzij je gordijnen hangt).

3. Vensters en warmteverlies

Dit brengt ons bij het punt ‘ramen en warmteverlies’. Ramen hebben een grote invloed op het warmteverlies van een woning. Ze isoleren namelijk minder dan een geïsoleerde muur. Het warmteverlies van een raam kan berekend worden door de U-waarde van het glas en van de raamprofielen. Hiervoor vraag je best raadt aan jouw installateur of jouw architect.

Tegenwoordig wordt er standaard hoogrendementsbeglazing gebruikt. Dit is een dubbele beglazing met een metaalcoating en een gasvulling (meestal argon), wat voor een betere isolatie zorgt. Deze beglazing zorgt voor 80% minder warmteverlies dan enkele beglazing.

4. Materialen

Maar niet enkel de beglazing is van belang voor de isolatiewaarde, ook de materiaalkeuze van het raamprofiel heeft grote een invloed.
Wanneer je nieuwe ramen plaatst, is het ook belangrijk om na te denken over je raamprofielen. Kies je hout? PVC? Aluminium? Staal? Al deze opties hebben hun voor- en nadelen.

Houten ramen scoren zeer goed op vlak van isolatie, en ook vanuit ecologisch standpunt zijn ze een verstandige keuze. Maar ze vergen natuurlijk wel meer onderhoud dan bijvoorbeeld aluminium ramen. Houten ramen moet je regelmatig beitsen of verven, wil je er lang mee doen.

Langs de andere kant trekken PVC ramen vuil aan en moet je die ook in extra onderhoud voorzien. Als er schade aan de PVC-profielen is kunnen die er ook niet uitgewerkt worden, maar moet het profiel vervangen worden. Verder is de ontginning van PVC zeer slecht voor het milieu.

Kies je voor aluminium, dan is het belangrijk dat je een profiel kiest met zoveel mogelijk kamers. Hoe meer kamers, hoe beter de isolerende werking is.
Je laat je dus best grondig informeren welke materialen het best scoren op alle vlakken; isolatie, onderhoud, en milieu. Natuurlijk kijk je ook best naar de kostprijs van de verschillende materialen en naar je budget.

5. Ventilatie

Wanneer je het type ramen en de profielen hebt gekozen, wordt het tijd om aan de ventilatie te denken. Eén van de oorzaken van vochtproblemen in huis (dit onderwerp wordt later in een andere blog nog aangekaart) kan namelijk een gebrek aan ventilatie zijn. Daarom worden er steeds vaker ventilatieroosters boven de ramen ingebouwd.

Dit kan je zien als 2 vliegen in 1 klap; én je hebt je nieuwe betere isolerende ramen én je hebt minder kans op vochtproblemen. Het is wel zo dat ventilatieroosters boven de ramen zeker in de winter al eens voor tochtklachten kunnen zorgen.

Ook in verband met de ventilatie is het dus zeker aangewezen om met jouw installateur of architect ook de alternatieve ventilatiesystemen eens te bekijken.

6. Rolluiken en zonwering

Natuurlijk denken we bij ramen ook aan zonnewering en rolluiken. Waarom zou je zonnewering of rolluiken plaatsen? Om deze vraag te beantwoorden is het nuttig om bij de volgende vragen even stil te staan;

 • Wil je privacy?
 • Is extra inbraakbestendigheid belangrijk voor je?
 • Wil je enkel de zon buiten houden?

Op de eerste vraag antwoordt het merendeel van de Vlamingen sowieso ja, dus dat is hier niet het belangrijkste punt. Privacy kan trouwens zowel door rolluiken als door zonwering bekomen worden, hoewel je ’s avonds in de winter met rolluiken vaak toch iets meer gebeiteld zit.
Als inbraakbestendigheid een belangrijk punt voor jou en je gezin is, zijn rolluiken zeker een goede optie. Een extra ‘beschermlaag’ over je ramen ’s nachts werkt namelijk als een eerste afschrikbarrière voor eventuele inbrekers.

Hoewel het volgende niet zozeer over inbraakbestendigheid gaat, wil ik hier toch even een momentje nemen om geluidsisolatie aan te kaarten. Rolluiken werken immers ook veel beter als geluidsbarrière dan zonwering. Dit wordt vooral nuttig als je partner of jijzelf snel wakker worden door voorbijrijdend verkeer, fluitende vogeltjes of klussende buren. Ook als iemand binnen je gezin in ploegen werkt, kunnen rolluiken een meer voor de hand liggende keuze zijn; in dit geval houden de rolluiken zowel de zon als het geluid buiten en kan iedereen rustig slapen.

Als je enkel de zon wil buiten houden is een zonnewering voor jou de beste optie. Het woord zegt het nu eenmaal zelf; het houdt de zon (en de bijkomende warmte) buiten. Als je voor optie 3 gaat is het belangrijk om ook stil te staan bij welk soort zonwering je wilt; buitenzonwering en binnenzonwering hebben nu eenmaal verschillende functies (en daarbij natuurlijk ook verschillende voor- en nadelen). Zeker in de zomer (en rekening houdend met de raampartijen gericht naar het Zuiden) zal zonwering het wooncomfort in huis vergroten.

Laten we ervan uitgaan dat je alle beslissingen omtrent ramen, ventilatie, en zonwering gemaakt hebt. Wat nu? Nu is het vooral belangrijk om te kijken of je wensen haalbaar zijn. Bij een nieuwbouw is zo goed als alles mogelijk, maar bij een renovatie kan dit moeilijk liggen. Het kan zijn dat er geen plaats is om rolluiken te plaatsen. In dit geval is het belangrijk om te bedenken of je delen van je muur wil wegkappen om er toch plaats voor te maken, of je voor een andere optie kiest. In sommige gevallen kan je ook opzetrolluiken plaatsen. Deze staan buiten op de gevel en zullen dus wel het aanzicht van je huis veranderen.

7. Premies en subsidies

De prijs van een raam (per m²) stijgt naargelang de isolatiewaarde van het glas en naargelang de keuze van je raamprofielen. Natuurlijk hangt de prijs ook af van de grootte van je ramen. De prijs van hoogrendementsbeglazing tegenover dubbel glas is beperkt, dus als je dan rekening houdt met een energiebesparing die bijna 3 maal zo hoog is, is de keuze volgens ons snel gemaakt.

Verder kunnen er ook premies en subsidies aangevraagd worden voor het plaatsen van nieuwe ramen, deze verschillen van regio tot regio. Alle informatie hierover kan je in onze blog over de Vlaamse subsidies terugvinden.

8. Waar koop ik mijn ramen?

Je ramen koop je bij een schrijnwerker. Hij maakt je ramen op maat en komt ze ook plaatsen. Je kan je ramen ook zelf plaatsen, maar in dit geval moet je er wel voor zorgen dat je je goed laat informeren en dat je zeker weet wat je doet.

(bron)

Als conclusie kunnen we dus stellen dat het belangrijk is dat je stilstaat bij de grootte van je ramen, de isolatiewaarde, de raamprofielen, de ventilatie én de zonnewering. Ook mogelijke premies mag je natuurlijk zeker niet vergeten.