Schuldsaldoverzekering, levensverzekering of ook wel eens overlijdensverzekering genoemd is een verzekeringspolis dat je afsluit om, ingeval van overlijden, je nabestaanden financieel te beschermen tegen “schuldeisers”.

Waarom moet je een schuldsaldoverzekering afsluiten, wanneer kan je deze afsluiten en wat zijn de voordelen van deze polis. Rond deze veel gestelde vragen hebben we een antwoord geformuleerd en kan je in deze blog terugvinden.

Waarom een schuldsaldoverzekering afsluiten

De twee beste benamingen van deze polis die het meest zeggen over de inhoud zijn schuldsaldo- en overlijdensverzekering. De polis dekt namelijk een schuld en is toegankelijk van zodra je komt te overlijden. Het is dus een verzekering dat je nabestaanden financieel beschermt tegen “schuldeisers”.

Als voorbeeld kunnen we hier de aankoop van een woning nemen. Stel een jong koppel koop een leuk huisje in het groen. Zoals bij velen het geval is, is de hypothecaire lening leefbaar als ze deze gezamenlijk afbetalen (gecombineerd loon). Maar in het geval één van de partners komt te overleiden is het echter niet meer mogelijk om de hypothecaire lening zelfstandig af te betalen en moet de woning noodgedwongen verkocht worden. Indien ze een schuldsaldoverzekering hebben zal echter de verzekeraar het resteerden, verzekerd bedrag van de hypothecaire lening uitbetalen. Zo zijn beide partners zeker dat ze steeds in hun woning kunnen blijven wonen.

Wanneer een schuldsaldoverzekering afsluiten

Een schuldsaldoverzeking is net zoals een brandverzekering niet wettelijk verplicht om te nemen. Niet tegenstaande is het zoals een brandverzekering wel sterk aangeraden om te nemen. Het geeft toch net iets meer gevoel van zekerheid bij het afsluiten van “grote” financiële ondernemingen.

Meeste mensen associëren vaak een schuldsaldverzeking aan een hypothecair krediet. Wat ook logisch is want in vele gevallen zal jouw bank, bij het afsluiten van een hypothecair krediet, je wijzen om de zekerheid dat een schuldsaldoverzeking biedt ten opzichtige van de nabestaanden.

Maar een schuldsaldoverzekering kan je ook afsluiten voor de aankoop van een wagen, boot, persoonlijke lening, enz. En wist je dat je zelfs een schuldsaldoverzekering kan afsluiten zonder dat je ergens voor leent, maar als aanvulling voor je pensioensparen bijvoorbeeld.

Eigenlijk kan iedereen tussen 18 en 65jaar een schuldsaldoverzekering nemen, het voordeligst is echter deze al op jonge leeftijd af te sluiten. Dan zijn de premies het laagst en ben je nog in de fleur van je leven. Een schuldsaldoverzekering is namelijk gekoppeld aan een medisch onderzoek en je weet nooit wat morgen zal brengen.

Voordelen van een schuldsaldoverzekering

Er zijn twee “grote” voordelen aan een schuldsaldoverzekering:

  1. Zekerheid

Zoals eerder al enkele malen aangehaald biedt deze polis een vorm van financiële zekerheid richting je partner, nabestaanden of erfgenamen.

  1. Belastingen

Een schuldsaldoverzekering wordt aanzien als langetermijnsparen en is voor 30% aftrekbaar van je personenbelasting. Hoeveel je echter fiscaal kan aftrekken is afhankelijk van uw beroepsinkomen en in het geval van een hypothecair krediet van deze fiscale aftrekmogelijkheden. Beide aftrekmogelijkheden behoren namelijk tot eenzelfde fiscale groep.