In deel 1 van “De 10 grootste renovatiefouten die je kan maken” kon je al lezen hoe je voornamelijk rekening moet houden met het opstellen van een realistisch budget, gebruik van prijs-kwaliteit materiaal, meten is weten, denk groen en een degelijke voorbereiding is alles. In deel 2 gaan we verder met praktisch topics;

6. Verlichting vergeten en te weinig stopcontacten

Aansluitend aan punt 5, maak een goeie planning, willen we toch even verlichting en stopcontacten extra vermelden. Maak dat je altijd een plan hebt van waar je verlichting moet komen en stopcontacten.

Bij het plaatsen van de verlichting moet je zeker per ruimte rekening houden met de omgeving, sfeer en lichtinval. Denk ook na welk soort verlichting je voorkeur heeft. Je kan kiezen voor algemene verlichting, taakverlichting of accentverlichting.

Bij stopcontacten  moet je ervan uitgaan beter een teveel dan te weinig. Breng zeker op voorhand goed in kaart wat de functie van de ruimte zal worden en welke “vast” stroomverbruikers er aanwezig zullen zijn. Zijn deze in kaart gebracht doe er dan maar minimaal 4 bij, iedereen moet toch ergens zijn smartphone of tablet kunnen opladen.

Dus tip 6: Hou rekening met omgeving, sfeer en lichtinval als je je verlichting kiest of uittekent. Heb je je stopcontacten gedefinieerd in de ruimte, doe er maar 4 extra bij, beter een teveel dan te weinig.

7. Te trendy willen zijn

Onder ‘trendy’ verstaan we de laatste nieuwigheden. Dit een van de  grootste valkuilen in huis, iedereen wil graag modern zijn en trendy. Onthoud wel wat vandaag trendy en hot is, is volgend jaar al volledig passé.

Zoek steeds bij het inrichten van je woning naar een gebalanceerd evenwicht tussen “Old Style” en “New Style”. Zo creëer je een gezellige sfeer bij jou thuis en moet je niet elk seizoen nieuwe meubelen of design stukken kopen.

Dus tip 7: Trends zijn kortstondig en gaan snel over. Kies voor een combinatie trendy en tijdloos. En onthoud “oude” meubels kan je plaatsen onder de term retro.

8. De stijl van het huis uit het oog verliezen

Iedere woning heeft een eigen ziel, karakter en verleden. Probeer deze te behouden bij een verbouwing en verwerk dit in je project.

Het is perfect mogelijk om de charme van een oud herenhuis te bewaren en er toch een zeer moderne keuken in te plaatsen of er in harmonie een moderne bijbouw aan te zetten. Dit kan resulteren tot een zeer mooi eind resultaat.

Dus tip 8: Elke woning eigen ziel, karakter en verleden. Verwerk dit in je plannen.

9. Een “slechte” aannemer inhuren

Haast en spoed is zelden goed. Neem nooit de eerste de beste aannemer die je tegenkomt. Ga steeds  eerst met verschillende aannemers praten of ga te luisteren bij vrienden, zo kan je al veel te weten komen.

Wat moet je zeker nagaan; is hij betrouwbaar, weet hij van aanpakken, komt hij zijn afspraken snel na, wat is zijn service voor, tijdens en na verkoop?

Dus tip 9: Informeren is weten.

10. De veiligheid vergeten

Laatste punt maar zeker niet onbelangrijk: veiligheid op de werkvloer.  Je mag zeker niet vergeten om tijdens de verbouwingen; een veiligheidsbril, bescherming voor de oren, een mondmasker, werkhandschoenen en werkschoenen te dragen. Ook al ben je thuis en denk je dat je niets kan overkomen, een ongeluk zit soms in een klein hoekje.

Wist je dat bij gebruik van een boormachine, kettingzaag of slijpschijf je al snel blootgesteld word aan 100 decibel. Na 15 min werken zonder gehoorbescherming kan je reeds gehoorschade oplopen.

Een EHBO-kistje op de werkvloer is ook geen overbodige luxe, zo kan je steeds de kleine wondjes verzorgen en zorgeloos, proper verder werken.

Dus tip 10: Veiligheid tijdens werkzaamheden domineert op alles.