In deel 1 van “10 Tips om je huis inbraakveilig te maken” hebben we jou al kennis laten maken met de diverse stypes inbrekers. Met nadruk op hun stijl en hoe je  je huis van buiten te beveiligen. In deel 2 gaan we hiermee verder.

6. Sleutels

Laat nooit je sleutels rondslingeren of ergens op zitten. Zorg eveneens voor dat er nergens aan je sleutelbos een adres hangt,  dit is zo goed als een uitnodiging voor de inbreker om je gerief te komen pakken. En “last but not least” om nog even naar onze Clichés terug te keren. Verstop je sleutel al zeker niet onder de bloempot, dat is echt veel te voor de hand liggend.

7. Onbewoond

Zorg er voor dat je huis geen onbewoonde indruk  maakt. Als je ’s avonds weggaat, laat dan een lichtje branden. Indien je langere tijd afwezig bent, is het een goed idee om aan de buren, familieleden of vrienden te vragen om je rolluiken op te trekken en te laten zaken. Als je rolluiken namelijk enkele dagen of weken op dezelfde hoogte blijven hangen, hebben inbrekers dat al zeer snel door. Je kan natuurlijk ook altijd met een timer werken en die zodanig instellen dat je rolluik alle dagen naar omhoog en naar beneden gaat. Je kan dit trouwens ook doen met je lampen, zo creëer je toch de illusie dat er iemand thuis is.  Rolluiken op zich bieden bovendien ook een extra barrière voor inbrekers!

Je kan ook altijd de lokale politie verwittigen als je lange tijd afwezig bent, zij komen dan af en toe een oogje in het zeil houden. Verder is het ook nuttig om de thuis-bestemming van je GPS te veranderen. Eens je terug in je eigen gemeente bent, weet je natuurlijk vanzelf de weg naar huis. Stel dat je GPS op vakantie wordt gestolen, dan hebben de dieven een hele periode vrij spel én krijgen ze er nog eens de rechtstreekse plattegrond naar je huis bovenop. Waarom je ‘thuis’ niet veranderen naar het dichtstbijzijnde politiekantoor? Verrassing verzekerd als het ooit zo ver zou komen dat je GPS gestolen wordt!

8. Verzekering

Het kan verder een goed idee zijn om een inbraakverzekering te nemen. Die is meestal een uitbreiding op je woningverzekering. Zorg er wel voor dat je goed weet wat er dan allemaal verzekerd wordt (zitten tuinhuizen bijvoorbeeld ook in de polis? En geldt de prijs van aankoop of de prijs van aankoop min de ouderdom?) vooraleer je de polis ondertekent. Voor verzekeringsagenten is een inventaris van je spullen trouwens erg belangrijk; door je belangrijkste (en duurste) bezittingen op te lijsten, te merken en er een foto van te nemen wordt een identificatie achteraf natuurlijk een pak makkelijker.

9. Inbraakalarm

Als je vindt dat je woning met bovenstaande maatregelen nog steeds niet voldoende beveiligd is, is het een goed idee om eens aan een inbraakalarm te denken. Er is keuze genoeg! Het is dus zeker de moeite om je eens te informeren naar wat het best past bij jouw specifieke noden. Weet wel dat er een strenge wetgeving rond bestaat die je moet volgen, en dat zowel de installateur als het materiaal een juist bekwaamheidsdiploma moeten bezitten.

10. De omgeving

Als laatste tip geef ik jullie graag mee om eens aan de rechtstreekse omgeving van je huis te denken (bijvoorbeeld de tuin en het steegje naast of achter je huis, het poortje dat toegang biedt tot datzelfde steegje, etc. ). Ook aangebouwde carports bekijk je best eens. Een inbreker zal namelijk alles gebruiken om te kunnen binnenbreken. En het is nu eenmaal zo dat onze bovenverdiepingen vaak minder goed beveiligd zijn dan het gelijkvloers. Kan een inbreker makkelijk via de carport of het hek naar boven klimmen? Dan kan je bovenaan misschien wel werken met ijzeren pieken of afwerende draad. Verder kan je ook altijd schrikverlichting installeren die vanzelf aanspringt als er beweging gedetecteerd wordt.

Bovenstaande maatregelen zouden je moeten helpen om de kans op inbraak te verkleinen. Hopelijk maken jullie het natuurlijk nooit mee, maar onthoud vooral dat het doel is om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken om in te breken en dus zo veel mogelijk obstakels te creëren.