Vakantieperiodes en wintermaanden zijn statistisch gezien de hoogdagen van inbrekers, veel leegstand door mensen dat op reis gaan of de nacht die de ideaal sluier creëert om zijn slag te slaan (of toch niet). Om onszelf en onze woning, bezittingen zo goed mogelijk te “wapenen” tegen inbrekers hebben we voor jou enkel nuttige tips en trick opgelijst.

1. Evalueer je woning

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er 2 soorten inbrekers zijn, de professionele en de amateurinbreker.

De professionele zal zijn inbraak op voorhand goed plannen, want zijn doel is zo veel mogelijk van waarde op zo kort mogelijk tijd mee te nemen. Hij zal zich dus vooral toespitsen op luxueuze villa’s waarvan de buit het risico waard maakt. Ze zullen er bovendien ook voor zorgen dat ze zo snel mogelijk weg geraken met hun buit.

De amateurinbreker, langs de andere kant, laat zich eerder leiden door gelegenheid (een open raam, bijvoorbeeld). Het zijn vooral de amateurinbrekers die verantwoordelijk zijn voor het grootste percentage inbraken. Verder is het belangrijk te beseffen dat inbrekers lang niet altijd ’s nachts actief zijn, maar ook perfect op klaarlichte dag kunnen inbreken. Zoals gezegd zijnde “gelegenheid maakt de dief”.

Algemeen is het belangrijk om je woning goed te controleren, kan een inbreker hier gerust zijn gang gaan en ongestoord je huis leeg halen? Of is er sociale controle? Staat er een grote haag? Is je straat overdag verlaten? Woon je in een rijwoning of in een alleenstaande villa? Besef wel dat het onmogelijk is om van je huis een kluis te maken, maar je kan er wel voor zorgen dat je de inbrekers zo veel mogelijk hindert in hun braakpoging.

2. De voordeur

Het eerste waar dieven naar kijken is sowieso je voordeur en bijbehorend slot. Zorg er dus voor dat je voordeur er stevig uitziet. Verder besteed je ook best wat aandacht aan het slot zelf. Een enkel cilinderslot maakt geen indruk op eventuele inbrekers, je denkt er dus beter eens aan om een dubbel cilinderslot te steken. Een stevige grendel langs de binnenzijde is ook altijd een goed idee.

3. De ramen

Installeer sloten op de ramen. Je mag er trouwens best voor zorgen dat de sloten zichtbaar zijn, dat werkt afwerend. Zorg er verder ook voor dat je de ramen sluit als je van huis weggaat. Via een open kantelraam ben je immers in één, twee, drie binnen in huis zonder al te veel moeite.

Verder is het ook een goed idee om ervoor te zorgen dat voorbijgangers zo weinig mogelijk inkijk hebben in huis. Probeer dus (glas)gordijnen te hangen, want voor een passerende inbreker is je woonkamer precies een winkelétalage waar hij maar uit te kiezen heeft wat hem kan dienen. Dit is dus niet het soort ‘window shopping’ waar we allemaal al eens fan van zijn.

4. De brievenbus

Het is een totaal clichébeeld; de inbreker steekt een stuk ijzer door de brievenbus en kan op die manier de deur langs binnen openen. We hebben het allemaal wel al eens in een of meerdere films zien passeren. Maar een cliché is natuurlijk met reden een cliché; er zit waarheid in. Je kan je brievenbus makkelijk ‘inbraakproof’ maken door een kastje of mandje rond je gleuf te installeren. Gedaan met binnenkomen langs de brievenbus!

Leuk extra om dit in overweging te nemen; je post wordt netjes opgevangen en je moet hem dus niet meer van de grond rapen, én je maakt het weer een stapje moeilijker voor inbrekers om binnen te geraken. Win-win!

5. De garage

Je garage of je tuinhuis zie je best als een volwaardig onderdeel van je huis. Er staan vaak erg waardevolle dingen in. Zorg er dus voor dat je ook hiervoor een degelijk slot installeert. Zo zorg je er ondertussen ook voor dat een inbreker je eigen klusmateriaal niet kan gebruiken om in je huis in te breken. Als een inbreker langer dan 3 minuten moet bezig is om binnen te dringen, zal hij namelijk snel een ander huis uitkiezen. Zorg er trouwens ook maar meteen voor dat er nooit materiaal of gereedschap in je tuin blijft liggen, en al zeker geen ladders. Laat je garage ook nooit open staan, ook niet als je maar eventjes weg moet.