Of het nu herfst, winter, lente of zomer is, de warmte en sfeer van een open haard zorgt altijd voor gezelligheid. Maar bij een “foutieve” manier van branden of onder niet optimale omstandigheden slaan de ruiten meestal zwart uit. Hoe je deze ruiten terug eenvoudig en efficiënt kan reinigen en langer proper kan houden, lees je in onderstaande tips.

Proper branden

Deze methode vraagt het minste arbeid van jou om de ruit terug proper te krijgen. Deze tip is enkel toepasbaar op “licht” vuil.

Leg vooral droog hout of beter houtbriketten in je haardvuur en verbrand deze bij hoge temperatuur. Hoge temperaturen worden bekomen door veel zuurstof in de haard te laten en deze dus niet te smoren nadat deze “goed” brand. De warmte zal ervoor zorgen dat het vuil van de ruiten brand.

Kuisen met assen

Deze ken je waarschijnlijk al, maar wordt vaak vergeten bij de uitvoering. Lichte of zware aanslag op de ruiten, as is bruikbaar in beide gevallen.

Eerst verwijder je best het overtollige as uit de haardvuur. Let erop dat je niet alles wegdoet want assen helpen bij het verbrandingsproces en is ook een beschermlaag in de haard.

Na het verwijderen van het overtollige as, kan je met een vochtig stuk keukenrol of krantenpapier gedept in de as beginnen wrijven op de ruiten. De assen werken als een natuurlijk schuurmiddel en zal het vuil los schuren en dit zonder krassen te maken. Naspoelen moet een met thee bevochtigde doek.

Nadien wrijf je met een droog stuk keukenrol of een vod je ruit droog. Wil je dat je ruiten langer proper blijven dan wrijf je deze best als laatst nog eens op met krantenpapier.

Keramische kookplaat reiniger

Last van zeer hardnekkig vuil op de ruiten dan kan je ook nog eens grijpen naar de keramisch kookplaat reiniger of beter bekend als ”De Krabber”. Zoals je op je keramisch vuur de verbrande resten afkrabt kan je dit ook doen met de vuildeeltjes op de ruit.  Voordeel; hiermee maak  je ook geen krassen en dit duurt meestal maar enkele minuten voordat de ruit terug 100% proper is.

Microvezeldoek

De combinatie van microvezel doek met azijn verricht wonderen. Maak de verzeldoek vochtig met azijn en wrijf goed over de ruit. Laat de azijn even inwerken en wrijf nadien proper met een verse doek bevochtigd met water.

Nadien wrijf je met een droog stuk keukenrol of een vod je ruit droog. Wil je dat je ruiten langer proper blijven dan wrijf je deze best als laatst nog eens op met krantenpapier.

Best te vermijden

Wat kan je best niet doen om je ruit proper te krijgen, dat is gebruik maken van Cif of andere schuurmiddelen en schuursponsjes.

Schuurmiddelen zoals Cif moeten zeer goed nagespoeld worden bij gebruik, indien je dit niet doet krijg je later strepen en witte vlekken op je ruit bij het branden. Je verlegt dus het probleem van zwarte ruiten naar melkachtige/grijze ruiten.

Schuursponsjes en sommige schuurmiddelen zijn te “grof” en kunnen krasjes maken op je ruit. Eerste zicht geen probleem denk je, maar deze krasjes zijn de groeiplaatsen voor toekomstig vuil.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals bij alles is het hier ook zo dat je het niet mag laten aanslepen. Hoe langer je wacht om je haardvuur ruit te reinigen hoe meer werk je zal hebben om deze terug proper te krijgen. Je kan best bij intensief gebruik van je haard de ruit wekelijks reinigen om “problemen” te voorkomen.