Of je nu net een huis hebt gekocht of al enkele jaren in jouw woning woont, op een gegeven moment is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en renovatiewerken uit te voeren. Renoveren kan herstellingen zijn die je moet uitvoeren, die door de tand destijds zijn ontstaan of de woning voldoet niet meer aan jouw hedendaagse noden. Dit is voor iedereen anders.

Zoals bij alles moet je ook hier opletten voor valkuilen of “renovatiefouten” die snel gemaakt zijn. Om jou te behoeden van deze fouten hebben we de 10 grootste renovatiefouten die je kan maken even voor jou opgesomd:

1. Een onrealistisch budget vooropstellen

Deze fout is echt DE meest gemaakt, is het nu in renoveren of voor iets andere, je denkt steeds dat het goedkoper zal zijn dan effectief.  Dus als je gaat verbouwen hou maar al rekening dat je voorop gestelde budget vaak niet genoeg zal zijn.

Er komen altijd onverwachte kosten bij, want je ziet pas effectief wat je moet doen als je eraan begonnen bent. Of wanneer je in de winkel staat is de parket toch nog iets sfeervoller dan de laminaat en hup je begroting is al overschreden.

Dus tip 1: Dus probeer altijd extra budget te voorzien, zo kom je minder voor onaangename feiten te staan. Of kan je al eens aan “upbuying” doen.

2. Goedkope materialen gebruiken

Deze “fout” hangt deels aan bovenvermelde fout “onrealistisch budget”.  Als je aan het renoveren bent of verbouwen kan je steeds kiezen om gebruik te maken van goedkopere materialen die vaak minder duurzaam zijn of je kiest voor duurdere materialen waarvan de duurzaamheid hoger ligt.

Het is zo dat je ervan moet uitgaan dat je maar een keer wilt verbouwen, zo mag je dus tijdens een renovatie niet kijken op een euro. Je kan vaak denken dat je er goedkoop vanaf bent gekomen maar na paar jaar, steeds eerder van verwacht, mag je terug dezelfde renovaties uitvoeren.

Dus tip 2: de boodschap hier is hou steeds je oog op de prijs-kwaliteitsverhouding. En ja er bestaat ook zoiets als de guldenmiddenweg.

3. Onnauwkeurig meten

Laten we nog even in het financiële luik blijven van renoveren. Een van de meest voorkomende fouten, die bovendien geld kosten, is het onnauwkeurig opmeten van de werkzaamheden.

Je kan beter twee keer de maat opmeten, dan iets te nipt meten. Zo voorkom je dat geen materiaal verspilt.

Dus tip 3: Meten is weten, ben je niet 100% zeker van je meting, hermeten is de boodschap

4. Geen groene materialen gebruiken

Meeste mensen staan sceptisch tegenover groenen technieken en materialen, het oude gekende is veilig en goed. Wel hier gaat het al fout.

Groen zijn is nog steeds “HOT”, dit wil zeggen dat er zeer veel innovaties en investeringen worden gedaan in groene technieken en uiteindelijk groene materialen. Wat wil dit zeggen voor jou, deze materialen zijn echt wel beter dan de oude gekende. De oude materialen worden nog steeds gemaakt zoals jaren geleden en zijn meestal niet mee geëvolueerd.

Plus groene materialen zijn een goede investering in de toekomst en je geniet ook van fiscale voordelen. Winwin dus.

Dus tip 4: denk groen, dit heeft zowel fiscale als energiebesparende voordelen.

5. Voorbereiding overslaan

Zoals eerder vermeld “meten is weten” is plannen even cruciaal. Hoe ga je anders de werkzaamheden opvolgen.

Naast een “financieel plan” heb je ook een plan van aanpak nodig. Hoe ga je anders na wat er al gedaan is en wat nog gedaan moet worden. Of in welke volgorde je best de zaken doet; moet ik nu eerst de chapper laten komen of eerst de plakker?

Een goede voorbereiden kan per slot van rekening je veel tijd en geld besparen.

Dus tip 5: maak een planning en “stick to the plan”