Een woning huren betekend ook dat je een borg moet geven voor deze woning. Deze borg of de huurwaarborg bedraagt nog steeds 2 maanden huur en kan zo toch al snel een aardige duit zijn. Hoe kan je er nu voor zorgen dat als je de woning verlaat je huurwaarborg terugkrijgt. 5 tips om je hierbij te helpen.

 

1.    Alles begint bij een goeie plaatsbeschrijving.

Bij de start van je huurperiode krijg je een plaatsbeschrijving van de eigenaar. Bij het overlopen van deze beschrijving kan je best zeer aandachtig en kritisch zijn  op wat er beschreven staat of hoe iets is omschreven. Je moet niet alleen kijken of alles effectief werkt of daadwerkelijk aanwezig is maar ook hoe het eruit ziet. Zijn er al beschadigingen, vlekken of mankementen zichtbaar dan kan je dit best documenteren. Zo is er bij het verlaten van de woning geen betwisting mogelijk van wie verantwoordelijk is voor bepaalde defecten of beschadigingen.

Tip 1:  Controleer voor je intrek grondig de woning en indien nodig fotografeer je alle “gebreken”.

 

2.    “Back in time”

Als je je huurwoning verlaat kan je best wat tijd spenderen aan het terugplaatsen van het pand in zijn oorspronkelijke staat. Baseer je hiervoor op de plaatsbeschrijving en de extra foto’s die je hebt genomen.

  • Vraag aan de verhuurder of hij akkoord gaat met de huidige kleuren van de muren, zo niet kan je deze best schilderen in de “originele” kleur.
  • Plamuur eventuele gaten in de muren waar je posters, schilderijen en dergelijke hebt opgehangen.
  • Herstel kleine slijtage aan kasten of deuren, een hangende of slepende deur kan je eenvoudig bijregelen via de scharnieren.
  • Extreme lenteschoonmaak, maak alles grondig schoon. Nu alle meubelen weg zijn en de kasten leeg zijn kan je alles even grondig schoonmaken. Vergeet hierbij ook niet de oven, koelkast, vaatwasmachine.
  • Ben je een roker en rookte je nu en dan eens in huis, wat door meeste verhuurders wordt afgeraden, kan je best ook wat aandacht spenderen aan de plafonds. Deze kan je best bij verkleuring even afwassen en indien nodig een likje verf geven.

Tip 2:  Bij het verlaten van de woning zou er geen verschil mogen zijn tussen voor en na.

 

3. Neem foto’s als je vertrekt

Zoals je alles hebt gedocumenteerd tijdens de plaatsbeschrijving kan je dit ook doen bij het verlaten van de woning. Maak foto’s van elke kamer en alles erin zoals vloeren, muren, oppervlaktes enz. Deze kan je nadien bezorgen aan de verhuurder als bewijs hoe je de woning heb verlaten. Kan je ze niet verzenden, geen nood digitale foto’s hebben een tijd-datum stempel. Hierdoor kan je later steeds aantonen wanneer je de foto’s hebt genomen.  Op deze manier kan schade ontstaan nadat je bent weggegaan niet aan jou worden toegewezen.

Tip 3:  Bij het verlaten van de woning neem je best ook foto’s van de staat van de woning.

 

4.    Overloop indien mogelijk alles persoonlijk met de verhuurder

Indien de verhuurder hiervoor openstaat kan je best een persoonlijke rondleiding vragen na je extreme lenteschoonmaak en reparaties. Verhuurder zijn niet echt verplicht om dit samen met u te doen. Vele verhuurders kiezen er liever voor om alleen en op hun gemak de woning te inspecteren op beschadigingen. Hoe dan ook, ze moeten u toch een volledige lijst bezorgen van eventuele schade en de kosten om ze te repareren. Dan kan je deze nog steeds betwisten of voorstellen om het zelf te herstellen.

Tip 4:  Ga voor een persoonlijke rondleiding na het verlaten van de woning

 

5.    Zorg dat alles betaald is

Heb je nog openstaande rekeningen bij de verhuurder voor je huur, verwarming elektriciteit, water, … dan kan je in onderling overleg afspreken dat een deel van je borg wordt inhouden om deze “schulden” te vereffenen. Zo niet moet je eerst deze “schulden” vereffenen voor dat je borg wordt vrijgegeven.

Tip 5:  Zorg dat je geen “schulden” meer hebt bij de verhuurder.