Zoals je al kon lezen in “De 10 grootste renovatiefouten die je kan maken – deel 1” en “deel 2“, moeten er tijd en stond werken uitgevoerd worden aan een woning. Deze verbouwingen kunnen herstellingen zijn die je moet uitvoeren, of de woning voldoet niet meer aan jouw hedendaagse noden. Maar hoe zit het nu met jouw verzekering tijdens en na de verbouwingen?

Aanvang van de werken

Voor je start met elke vorm van verbouwingen aan jouw thuis, kan je best eerst informeren bij je verzekeraar om een ABR-verzekering of  verzekering alle bouwplaatsrisico’s af te sluiten.

Nu wat is een ABR-verzekering

Een ABR-verzekering is een schadeverzekering, ruime zin van het woord, die steeds alle schade van een bouwproject dekt. De schade kan zijn; constructiefouten, vernielingen, diefstal van materiaal, schade door derden aan derden, ….

Bij het afsluiten van dergelijke verzekering is het wel belangrijk om een zo gedetailleerd mogelijk te zijn in wat je wenst te verzekeren tijdens de werkzaamheden. Als voorbeeld geven we hier de aanbouw van een carport. Indien je enkel een ABR neemt op de carport kan het gebeuren dat schade toegebracht aan de woning niet gedekt wordt. De “werfzone” is immers de carport en slaat dan ook enkel hierop.

Dus neem je een te nauwe ABR dan zullen bepaalde schadegevallen niet gedekt worden maar ben je natuurlijk te ruim in omschrijving zal de premie ook naderhand zijn. De premie is namelijk element afhankelijk. Gemiddeld gezien zal deze liggen rond de 1500euro.

Na de werken

Zodra de werkzaamheden zijn afgelopen of na voltooien van deelprojecten kan je best de polis van de woning laten herzien. Hierbij breng je je verzekeraar op de hoogte van jouw werkzaamheden en de meerwaarde die je gerealiseerd hebt.

Indien je je verzekeraar niet informeert om de polis te herzien loop je het risico om onderverzekerd te zijn. Wat onderverzekerd wil zeggen leggen we even uit met een voorbeeld:

Stel de woning was verzekerd voor 100.000euro en je hebt er voor 50.000euro werkzaamheden aan uitgevoerd. Indien er iets zou gebeuren met de woning na voltooiing zou je maar 100.000euro uitbetaald worden in plaats van de 150.000euro. Dit wil dus zeggen dat jouw woning maar voor 66% van zijn effectieve waarde was verzekerd.

Wanneer moet je je polis laten herzien

Veel hangt hierbij vanaf hoe actief je bent in je woning. Verbouw je veel, geef je regelmatig een ruimte een make-over, ….

Maar ook hoe ingrijpend zijn deze veranderingen op de waarde van jouw woning, een ruimte verven is natuurlijk minder significant dan bijvoorbeeld het plaatsen van een velux of veranda.

Laten we zeggen dat je best jaarlijks een nadenkt over hoe ingrijpend, op renovatiewerken, je jaar was. Indien nodig bel eens je verzekeraar en bespreek dit verder met hem.