Goed onderhoud van de verwarmingsketel zal de levensduur opmerkelijk verlengen. Daarnaast zorgt goed onderhoud er natuurlijk ook voor dat je ketel optimaal werkt en het meest rendeert.

Waarom vervang ik de verwarmingsketel?

Handige Harry’s onder ons zal ik moeten teleurstellen, want dit is niet iets dat je zelf kan doen. Je laat je ketel (minimum) 1 keer per jaar controleren door een erkend installateur. Dit is belangrijk, want je krijgt van de installateur ook een certificaat dat je ketel gekuist en gecontroleerd is. Dat certificaat heb je nodig voor je brandverzekering. De kostprijs voor het onderhoud hangt af van de leeftijd en het type van de ketel, maar reken alvast op minimum €100.

Wanneer vervang je nu best je verwarmingsketel?

  • Als je ketel 15 tot 20 jaar oud is kan je er best eens over nadenken om deze te vervangen. Je ketel zal waarschijnlijk nog wel werken, maar hij zal zeker zo’n 30% meer verbruiken dan de nieuwere ketels. Dit is zowel nadelig voor het milieu als voor je portemonnee.
  • Als je nog geen condensatieketel hebt. Sinds september 2015 zijn dit de enige ketels die nog aan de laatste rendementseisen voldoen. In aankoop zijn ze duurder, maar je kan er premies voor krijgen én je kan er tot 35% met besparen. Ook hier weer een win-win voor je portemonnee en het milieu.
  • Je energiebehoeftes zijn gewijzigd. Dit houdt in dat je bijgebouwd hebt, beter geïsoleerd hebt, of andere aanpassingen aan je huis gemaakt hebt. Je ketel is dan niet meer afgesteld op je behoeftes. Een ketel moet met andere woorden correct gedimensioneerd zijn om optimaal te presteren.
  • Je ketel voldoet niet meer aan de EPB normen (bij grondige renovaties waar een bouwvergunning voor nodig is). Als er niks kan vervangen worden om dit op te lossen (bijvoorbeeld de brander), dan zal je toch een nieuwe ketel moeten aanschaffen.
  • En het meest voor de hand liggende puntje; als hij kapot is. Natuurlijk kan het in dit geval ook zijn dat er elders in het systeem iets mis is, dus laat er zeker eerst iemand met verstand van zaken naar kijken.

Andere vervangingen?

De thermostaat

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je thermostaat niet goed meer werkt, dan is het aangewezen om deze te vervangen. De kostprijs voor een thermostaat vervalt dan ook in het niets in vergelijking van de prijs van een nieuwe ketel. Als je een beetje handig bent, kan je de thermostaat trouwens perfect zelf vervangen. Je kan een thermostaat gemakkelijk in een doe-het-zelfzaak kopen.

De verwarmingsbuizen

De buizen van je installatie kunnen ook aan vervanging toe zijn. Deze buizen zal je  vooral in geval van lekkage en drukverlies moeten herstellen of vervangen. Als je geluk hebt zit het lek ergens bovengronds (vaak aan de aankoppeling aan de radiator), en dan kan je dat koppelstuk meestal vervangen of herstellen. De leidingen vervangen zijn sowieso altijd de laatste oplossing, omdat die meestal nogal wat (afbraak)werk met zich meebrengen.

Als je er toch voor zou kiezen om de hele boel te vervangen (dit gebeurt vooral wanneer je net in het huis gaat wonen en een grondige renovatie doet, of wanneer je een nieuwe ketel installeert), dan kan je de kosten drukken door zelf het voorbereidend werk te doen. Laat je door je loodgieter adviseren, dan kan je zelf al snel de gleuven frezen én de juiste leidingen er al in leggen/hangen. Op die manier moet de loodgieter enkel de aankoppeling doen, wat voordeliger uitkomt in je portemonnee.

Verder bestaat er een gamma aan verschillende materialen en verbindingsmanieren. Vaak gaat het hier dan over waar je loodgieter het meest ervaring mee heeft, maar je kan ook aan het esthetische aspect denken. Laat je hier alleszins door je loodgieter over informeren, want je verandert zo’n buizennetwerk normaalgezien niet gauw meer.

Radiatoren

Ook de radiatoren kunnen wel eens aan vervanging toe zijn, maar wanneer doe je dit nu?

Je vervangt je radiator als hij versleten of beschadigd is. Of als hij helemaal stuk is, natuurlijk. Maar ook bij verbouwingen en renovaties kan je ervoor kiezen om een nieuwe radiator te installeren. Ook wanneer je warmtebehoefte wijzigt kan je de radiator vervangen. Als je het gevoel hebt dat je radiator onvoldoende warmte produceert (en je al onderzocht hebt of het probleem nergens anders ligt), kan je een radiator met een hoger vermogen installeren.

Vooraleer je radiatoren in een ruimte installeert, laat je trouwens best het vermogen van de radiator berekenen, of bereken je die zelf. Iedere doe-het-zelfzaak zal dit trouwens met plezier voor jou doen. Je moet enkel weten voor welke ruimte de radiator voorzien is, en hoe groot de ruimte is. Ook de gewenste temperatuur per ruimte is hier een factor.

Je kan bij de vervanging uit verschillende types radiatoren kiezen, naargelang je smaak. Er bestaan kolomradiatoren, plintradiatoren, verticale handdoekradiatoren, designradiatoren en paneelradiatoren. Let er wel op dat de nieuwe radiator dezelfde aankoppeling heeft als de oude, dan moet je geen extra breekwerk uitvoeren.

DIY

Je kan de radiator laten vervangen door een loodgieter, of je kan ervoor kiezen om hem zelf te vervangen. Laat je hierbij wel adviseren door een professional.

De eerste stap is sowieso de ketel uitzetten en wachten tot de radiator afgekoeld is. Waarna je het water eruit kan laten via het aftappunt. Daarna maak je de ophangbeugels los. En kan je eventueel de leidingen verleggen, als dat nodig is. Vervolgens hang je de radiator op, wikkel je teflontape on de verbindingen, en zet je de leidingen vast. Na het hele proces steek je de CV-installatie weer aan en ontlucht je het systeem. Hierna zou je radiator correct moeten aangesloten zijn.

Dit zijn de voornaamste zaken waar je rekening met moet houden als je vervangingen wilt uitvoeren aan je centrale verwarming. Het grootste voordeel aan deze vervangen (zelfs aan de vervanging van slechts één deel van de cyclus) is dat ze meestal véél beter zijn voor het milieu en jouw portemonnee op lange termijn. Een nadeel kan zijn dat er best veel werk bij komt kijken, en dat het toch vaak een redelijke investering is. Daarom is het altijd nuttig eens op te zoeken of er premies voorhanden zijn.

Vragen of opmerkingen over deze blog? We horen het graag op info@co-libry.be.

Groetjes

Wendy