Want ook via de vloeren kan warmte verloren gaan. Weliswaar niet zo veel als bij niet-geïsoleerde muren of daken, maar de stralingskoude van een vloer doet ons al gauw de verwarming hoger zetten. Verder kunnen vloeren boven onverwarmde ruimtes of buitenruimtes wel heel wat warmte verliezen.

1. Wanneer vloeren isoleren?

Als je een vloer op volle grond isoleert, dan geeft dit al snel een verschil in oppervlaktetemperatuur van 9°C. Een niet geïsoleerde vloer heeft namelijk een gemiddelde temperatuur van 11°C en een geïsoleerde van 20°C. Dit geeft dat het weldegelijk erg interessant is om deze vloeren te isoleren.

Bij een vloer boven een kelder zijn de temperatuurswinsten afhankelijk van het type kelder, maar ook in dit geval is het aangewezen om de vloer te isoleren. Een kelder of kruipruimte wordt namelijk in de meeste gevallen geventileerd. Dat wil zeggen dat in de winter de temperatuur van de vloer boven deze ruimte zakt tot gemiddeld 0°C. Dit geldt trouwens voor alle vloeren boven een onverwarmde of buitenruimte. En het dus in tegenstelling tot wat de meesten denken, wel nuttig is om deze vloeren te isoleren.

Een zoldervloer kan je best ook isoleren als je ervoor kiest om het dak niet te isoleren. Maar alles hierover kan je terugvinden in de blog over het isoleren van daken.

2. Financieel

Uiteraard kost het isoleren van een vloer wel wat, maar vergeet niet dat deze investering zichzelf gemakkelijk terugbetaalt door een lager energieverbruik.

Verder bestaan er nog allerlei subsidies die de kosten kunnen drukken. Welke premies er zijn en hoe je deze kan aanvragen kan je lezen in Vlaanderen – premies.

Tot slot is het isoleren van vloeren geen rocket science je kan heel wat besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken.

3. Doe-het-zelvers

Als je zelf aan de slag wilt gaan met het isoleren van de vloeren, dan let je best wel op enkele zaken.

Bij het isoleren van een vloer op volle grond:

 • Een goede basis, dus een gewapende betonplaat, is noodzakelijk. Over de dikte bestaat er soms wel wat discussie. Maar je kan aannemen dat bij een renovatie, een vloerplaat tussen de 10 en 30cm dikte voldoet. Hoe dikker hoe beter, want de dikte zorgt ervoor dat de vloer meer waterdicht wordt. En een droge isolatie is erg belangrijk wil je er nut van hebben.
 • Heb een goede basis, dan plaats je daarop een bouwfolie. Dit is een folie die ervoor zal zorgen dat de isolatie zeker niet nat wordt door opstijgend vocht. Vandaar dat een vloerplaat van 10cm al voldoende is.
 • Hierna plaats je de isolatie. Belangrijk hierbij is dat je ook aandacht besteedt aan de randen. Zorg dat er zeker geen opening meer zijn en dat alle isolatie mooi aansluit, ook op de muurisolatie.
 • Verder kan je dan de leidingen voor de technieken boven op de isolatie plaatsen en het geheel afwerken met een laag chape. De dikte van de chape is afhankelijk van de dikte van het pakket technieken. Boven elke leiding moet gemiddeld een dekking van 5cm dekvloer komen (en 1 à 2cm afwerking). Er bestaan ook isolerende chapes, de voor- en nadelen hiervan bekijken we in de blog die alle isolatiematerialen behandelt.
 • Tot slot is de aansluiting van de vloer- en muurisolatie erg belangrijk. Je moet er altijd voor zorgen dat de isolatie perfect aansluit en een volledige “jas” om jouw huis vormt. Als je een woning verbouwt en je muurisolatie zit langs de buitenzijde en sluit dus niet aan op jouw vloerisolatie, dan kan je de bakstenen vervangen door blokken “drukvaste isolatie”. Welke soorten er zijn kom je ook in de blog isolatiematerialen te weten. Het vervangen van de bakstenen moet in fasen uitgevoerd. Aangezien het hier over de stabiliteit van jouw gevel gaat, laat je dit best aan een professional over.

Bij het isoleren van een vloer boven een kelder of kruipruimte:

 • Deze vloeren kan je langs onder of langs boven isoleren. Langs boven doe je op dezelfde manier als bij een vloer op volle grond. Isoleren langs de onderzijde is heel wat makkelijker, tenzij er te veel leiding onder deze vloer hangen.
 • Deze manier van werken zorgt er wel voor dat je de nodige aandacht moet besteden aan het vermijden van koudebruggen bij de aansluiting van de buitenmuren met de vloer en bij de steunmuren en de vloer. Om koudebruggen te voorkomen, is het belangrijk dat je deze muren ook nog aansluitend op de “vloerisolatie” over een hoogte van 10x de isolatiedikte mee isoleert. En hetzelfde moet je ook doen langs de buitenzijde van de muur waar er al isolatie zit. Is deze nog niet geïsoleerd, lees dan deze blog.

4. Nadelen

Vloer op volle grond:

 • Je kan de bestaande draagvloer uitbreken. Maar dit geeft heel wat afval en moeilijkheden met de mogelijks aanwezige leidingen.
 • Je kan enkel de vloer uitbreken maar dan zijn voorgaande nadelen er nog steeds, en plus moet je dan alle deuren, plinten, trappen, stopcontacten, schakelaars,… aanpassen. En dit omdat de hoogte van het vloerpakket hoger zal worden door de extra isolatie.
 • Of je kan de bestaande vloer laten liggen. Dan heb je het afval niet en ook geen problemen met bestaande leidingen. Maar je moet wel nog steeds alle zaken uit het voorgaande puntje aanpassen aan de nieuwe hoogte.

Vloer boven de kelder of kruipruimte

 • Leidingen kunnen in de weg zitten.
 •  Je moet de keldermuur nog een stuk isoleren.
 • Aan de steunmuren die zich onder de vloer bevinden, moet je ook een stuk door isoleren.

5. Voordelen

Vloer boven de kelder of kruipruimte

 • Er is geen plaatsverlies in de leefruimtes.
 • Je hoeft de afwerking niet aan te passen aan de nieuwe hoogte.

Wil je ook alles te weten komen over het renoveren van de ramen, lees dan zeker deze blog.