Renoveer je je verwarming? Lees dan zeker onderstaande informatie eens door. Zo heb je een beter overzicht welke soorten verwarming je ter beschikking hebt en maak je de keuze die het beste bij je past.

Keuzestress

De keuze is erg ruim en op deze website vind je de uitgebreide lijst met allerlei soorten verwarming. Zorg voor een zo goed mogelijk isolatie van je huis. Je verwarmt veel minder en bespaart vervolgens op je energiefactuur.

In onderstaande informatie focus ik me op de meest voorkomende verwarmingselementen zoals centrale verwarming (CV), een warmtepomp, thermische zonnepanelen en fotovoltaïsche zonnepanelen.

Centrale verwarming

Centrale verwarming werkt met een verwarmingsketel en een buizensysteem naar je radiatoren.

Zo’n verwarmingsketel functioneert – wellicht raadt je het al – als centraal opwarmingspunt voor het water in de buizen. Door middel van een pomp wordt het opgewarmde water dan rondgestuurd. Het warme water in de radiatoren zorgt er dan voor dat de omgevingslucht die door de radiator passeert, opgewarmd wordt. Het afgekoelde water wordt teruggepompt naar de verwarmingsketel en opnieuw opgewarmd.

De temperatuur in huis wordt geregeld door je thermostaat. Daar stel je de temperatuur op in en het huis wordt opgewarmd tot het de gewenste temperatuur bereikt heeft. De thermostaat wordt doorgaans op één bepaalde plaats in huis geïnstalleerd en geeft dan het signaal naar de ketel dat er warm water nodig is.

Dit houdt in dat je in de andere kamers in huis best thermostatische kranen op je radiatoren installeert, anders worden die telkens mee verwarmd tot de gevraagde temperatuur in de living. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om bijvoorbeeld de tweede verdieping met de slaapkamers op een gescheiden circuit te plaatsen met een eigen thermostaat.

Het is belangrijk om te weten welk type verwarmingsketel voor jou het best van toepassing is. Hier maak je twee keuzes; welke ketel je neemt en vervolgens wat zijn brandstof is.

Er zijn twee soorten ketels; een vloerketel of een wandketel (afhankelijk van hoeveel plaats je beschikbaar hebt). Daarnaast kan je kiezen tussen een klassieke ketel, een lage temperatuurketel, een condensatieketel of een pelletketelDeze website geeft jullie uitgebreide informatie over de beschikbare ketels en hun specifieke kenmerken.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt temperatuur uit de natuur (uit de grond, uit het grondwater, uit de lucht) om die dan om te zetten in warme lucht die in huis wordt gecirculeerd. Een warmtepomp heeft maar voor een kwart van haar verbruik elektriciteit nodig en is dus een goed milieuvriendelijk alternatief voor de ketels met fossiele brandstof.

De installatiekost is wel groter, maar sinds 2016 kan je in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder. Informeer je daar zeker eens naar. Hier vind je een uitgebreid overzicht van warmtepompen, hun werking, en hun rendement.

Zonnepanelen

Ja, er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Thermische zonnepanelen zetten het zonlicht om in warmteFotovoltaïsche zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit. (In deze blog gaat het om de verwarming, dus hou je enkel rekening met thermische zonnepanelen.)

Thermische zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen een interessante investering zijn:

  • er is immers altijd zonlicht (in meer of mindere mate)
  • zonlicht is gratis
  • bovendien is het zeer milieuvriendelijk

De thermische zonnepanelen absorberen het zonlicht in een bepaalde vloeistof. Die vloeistof transporteert de warmte tot in de warmtewisselaar in de zonneboiler. Van daaruit verspreidt het opgewarmde water zich dan in huis. Als er niet genoeg zonne-energie is om het huis op te warmen, wordt een traditioneel verwarmingssysteem ingezet. Op deze website wordt dit systeem uitgebreid besproken, dus neem hier zeker eens een kijkje.

Nog vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren via Facebook, Twitter of via info@co-libry.be.

Groetjes

Wendy