Condensatievocht

Zoals we wel al eens vermeld hebben, staan we over het algemeen onvoldoende stil bij de ventilatie van onze woning. Als gevolg krijg je dan last van condensatievocht. Wat is dat nu eigenlijk? Heel simpel; dat is het vocht dat in de lucht in huis ontstaat door te koken, te leven en te wassen. Dit condensatievocht kan schadelijk zijn op 2 manieren; het is erg nadelig voor je woning zelf, maar het is ook enorm slecht voor je gezondheid.

Wanneer je last hebt van condensatievocht in de woning, zal je al snel last krijgen van schimmels. Het spreekt voor zich dat dit ongezond is voor jezelf, maar in huis kan je last krijgen van vocht- en schimmelplekken en kan het pleisterwerk zelfs van de muren afkomen. Het behang kan ook loskomen van de muren en je krijgt een muffe, vochtige geur in (bepaalde kamers van het) huis.

De oplossing voor deze problemen is redelijk simpel; je zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht in huis kan circuleren. De soorten ventilatiesystemen kan je terugvinden in onze blog.

Hoe kan je nu zelf de vochtproblemen in huis aanpakken? Je kan preventief een verluchtingssysteem (laten) plaatsen. Dit zijn meestal systemen die wat onderhoud vragen, ga hiervoor zeker  luister bij je leverancier. Heb je al last van schimmels ten gevolge van condensatievocht dan moet je de schimmels verwijderen en eventueel de afwerking waar nodig herstellen. En zeker een verluchtingssysteem plaatsen. Je kan ook starten met dagelijks, dus ook in de winter, de ramen gedurende 30 minuten open te zetten.

Vochtwerende verf

Om je vochtige muren te schilderen kan je vochtwerende verf gebruiken. Weet wel dat dit alleen niet voldoende is, je gaat ook best op zoek naar de oorzaak van het probleem, anders raakt je vochtprobleem nooit opgelost. Vochtwerende verf kan je gebruiken bij vochtige binnenmuren. De verf zocht ervoor dat de binnenwand waterdicht wordt, bedekt de onaangename vochtkringen op de muur, én doodt ook de bacteriën. Vochtwerende verf kan je gebruiken op cement, gyprocplaten, pleister, en gipstegels.

Wanneer je de vochtwerende verf wil aanbrengen, is het belangrijk dat je ondergrond zo stabiel mogelijk is. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat poederige ondergronden afgeborsteld worden, en dat je ervoor zorgt dat alle gaten gevuld zijn. Je brengt de verf best in 2 lagen aan.

Deze verf kan je zowel preventief als achteraf aanbrengen, maar hou er wel rekening mee dat dit tweede geval eerder een pleister op de wond is. Zolang je de oorzaak niet aanpakt, zal je problemen blijven krijgen (maar dan op andere plaatsen). De verf is best prijzig, dus hoe minder je er van moet gebruiken, hoe beter, natuurlijk.

Muren en gevels impregneren

Het impregneren van je gevel is een perfecte oplossing als deze vocht absorbeert. Er wordt een onzichtbare vloeistof op de gevel aangebracht die voorkomt dat vocht je woning binnen dringt. Als een extra bonus beschermt het ook tegen zure regen, en zowel roet- als luchtvervuiling. Je kan dit werkje perfect zelf uitvoeren. Je zorgt er best voor dat je het middel onder lage druk toebrengt, dan zal je langzaam alle poriën in de gevel vullen. De vloeistof dringt door en hardt uit in een paar uur tijd. Het is best belangrijk dat je dit tijdig doet, want als je er te lang mee wacht wordt je gevel poreus en kan de stabiliteit van je woning in het gedrang komen.

Het impregneren van de buitenmuren is niet altijd mogelijk, dit hangt namelijk af van het gevelmateriaal en de afwerkingslaag. Materialen die je meteen kan behandelen zijn beton, baksteen, natuursteen, kalkzandsteen, en stucwerk.

Als je ervoor kiest om je gevel te impregneren, zorg je er eerst voor dat hij eerst grondig gereinigd wordt. Je kan ervoor kiezen om je gevel eerst te zand- of stofstralen, zo ziet hij er als nieuw uit. Je kijkt best ook eens of je cement niet opgevoegd moet worden vooraleer je de impregnatievloeistof aanbrengt. Wanneer je de vloeistof wil aanbrengen, kies je liefst niet voor verneveling, dit kan er immers voor zorgen dat je gevel niet voldoende gedekt is. Zorg ervoor dat de vloeistof rechtstreeks uitgesmeerd wordt op de gevel, zodat de vloeibare film lange tijd in contact staat met de poreuze achtergrond.

Muren injecteren

Als je last hebt van vocht in de muren op grondniveau, dan is opstijgend vocht waarschijnlijk de boosdoener. Om dit opstijgend grondvocht tegen te gaan, kan je ervoor kiezen om je muren te injecteren met een vochtwerend product. Je kan ervoor kiezen om dit te laten doen door een professionele vochtbestrijder, maar je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen (en zo toch als snel zo’n 20% van de kostprijs uit te sparen). Als je ervoor kiest om zelf je muren te injecteren, zorg je er best voor dat je volgend lijstje benodigdheden bij de hand hebt; een boormachine met een boor van ongeveer  14 mm, vochtwerend product, injectiebuisjes, trechters (of het professionele equivalent), een metaaldetector, een stofzuiger, mortel, en beschermfolie.

Hoe ga je nu te werk? Je begint met het leggen van de beschermfolie, daarna teken je de gaten af op de muren waar je gaat boren (hiervoor volg je gewoon de instructies op de verpakking van je vochtwerend product). Boor de gaten, maar  zorg ervoor dat ze niet kleiner dan 14 mm en niet groter dan 20 mm zijn. Je begint de gaten te maken op een hoogte van ongeveer 0.5 meter. Je boort de gaten tot maximum 2/3 van de muurdikte, en het is belangrijk dat je ze in een hoek van zo’n 10 tot 30 graden maakt. Dit is belangrijk omdat het product wel door de muur moet kunnen sijpelen. Je zorgt ook best dat er zo’n 10 à 15 cm tussen de gaten zit. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht die al in je muren zit, boor je meerdere gaten.

Vooraleer je het product injecteert in de muur zorg je ervoor dat de gaten stofvrij zijn. Hiervoor gebruik je, je raadt het al, de stofzuiger. Daarna steek je de trechter in de injectiebuisjes en steek je de buisjes in het geboorde gat. Vervolgens giet je er het vochtwerend product in. Dit herhaal je tot je alle gaatjes gevuld hebt. Wanneer de gaatjes weer droog zijn, vul je ze weer op met mortel. Het middel zal uitharden en de muur beschermen tegen vocht.

Als je een spouwmuur wil behandelen, moet je hetzelfde proces volgen, maar de muur wel 6 maanden laten uitdrogen. Pas daarna mag je de muur opnieuw schilderen of behangen.

Ziezo, dit waren de voornaamste vochtproblemen en hun DIY-oplossingen.

Heb je nog vragen? Stuur ze gerust door naar info@co-libry.be of laat ons een bericht achter op Facebook.

Veel succes!