2050, dat is de datum waarop elke woning even energiezuinig zal moeten zijn als een nieuwbouwwoning die nu gebouwd wordt. Dit wil dus zeggen dat heel wat panden zullen moeten gerenoveerd worden. 2050 is nog veraf kan je zeggen. Maar als je nu toch al gaat renoveren denk dan ook zeker aan jouw eigen comfort en jouw energiefactuur. Als je jouw woning beter isoleert, dan zal je minder last hebben van koude straling of tocht. En ook op vlak van akoestiek zal jouw comfort verbeteren.

1. Isolatie in het dak

Is het dak van jouw woning nog niet of bijna niet geïsoleerd. Overweeg dan zeker om je dak te isoleren want langs jouw dak gaat heel veel warmte verloren. En is dan ook één van de beste investeringen die je momenteel kan doen. Gebruik je jouw zolder niet dan kan je overwegen om enkel de vloer van de zolder te isoleren. Maar wij raden aan om steeds het dak te isoleren, je weet nooit dat je die ruimte ooit nog nodig hebt.

Een zolder isoleren kan je trouwens heel gemakkelijk zelf doen.

2. Isoleren van muren

Wil je nog een stapje verdergaan dan kan je ook de muren (extra) isoleren. Hier kan je 2 zaken doen zonder dat je de gevel moet afbreken. Je kan de spouw na-isoleren of je kan aan de binnenzijde de muren isoleren doormiddel van een voorzetwand.

Het na-isoleren van de spouw moet uitgevoerd worden door een gespecialiseerde firma, maar een voorzetwand kan je perfect zelf plaatsen. Let wel dat je op een correcte manier de aansluiting met het plafond, de vloer en de andere wanden uitvoert. Want het verkeerd uitvoeren hiervan, kan ervoor zorgen dat je koudebruggen hebt en dus last van vochtplekken en schimmels krijgt.

4. Beglazing

Als je de muren van jouw woning beter gaat isoleren dan kies je best ook voor nieuwe beglazing. Als de muren veel beter geïsoleerd zijn dan je ramen dan kan je ook last krijgen van vocht. Hogerendementsglas zal er ook voor zorgen dat er minder koude straling is en dat de akoestiek van jouw woning zal verbeteren.

3. Vloerisolatie

Het laatste wat je kan isoleren zijn de vloeren. Heb je een kelder of kruipkelder dan kan je de vloeren langs onder isoleren. Ligt jouw vloer nog in de zavel dan zou je kunnen opteren om deze volledig te vervangen en dadelijk goed te isoleren. Zo kan je oppervlaktecondensatie vermijden en wordt blootsvoets lopen aangenamer.

5. Technieken

Zonnepanelen is een van de zaken die je kan laten installeren om energiezuiniger te worden. Belangrijk is wel dat als je dak binnen een paar jaar aan renovatie toe is, dat je ofwel je dak ook dadelijk vernieuwd of dat je rekening houdt met een meerprijs om de panelen te verplaatsen als je jouw dak later vernieuwd.

Waar je nog best rekening met houdt de technieken en welke andere technische installaties je kan installeren, kan je hier lezen.