De voorgaande blog leerden jou al hoe je kan bepalen wat je moet vervangen en hoe je een weldoordacht plan kan opstellen. Deze blog is het vervolg van die voorgaande, dus als ze nog niet gelezen hebt, doe dat dan eerst voor je deze leest.

Nu jouw plan afgewerkt is, kan je een aannemer zoeken of kan je zelf aan de slag gaan. Belangrijk om weten, het aansluiten van de zekeringskast aan het net, mag je zelf niet doen. Maar wat kan je wel?

Voorbereidingen kan je zelf doen

Of je nu met of zonder elektricien werkt, je kan altijd de voorbereidingen zelf doen. Onder voorbereidingen verstaan we alles wat verwijderd moet worden. Dus oude leidingen, stopcontacten en schakelaars, maar ook het uitslijpen van de gleuven om de eventueel nieuwe leidingen te plaatsen tot indien dit nodig is het uitbreken van vloeren of plafonds.

Let wel op dat als je niet alle leidingen gaat vervangen, je enkel deze weghaalt die je niet meer nodig hebt.

Vervolgens kan je beginnen met het aftekenen en slijpen van de sleuven en ‘potjes’ op de muren. De ‘potjes’ zijn werkelijk potjes waar de stopcontacten en schakelaars ingeplaatst zullen worden. De hoogte van deze potjes wordt gemiddeld op 1,10 m vanaf de afgewerkte vloer genomen. Let wel dat je niet door de verdeelbalken boven deuren en ramen slijpt maar rond de balk gaat.

Buizen en potjes

Ook dit is een werkje dat je eigenlijk nog zelf kan doen. In de speciaalzaken kan je buizen kopen speciaal voor elektrische leidingen, die al voorzien zijn van een ‘trekdraad’. Deze draad wordt dan later gebruikt om de leidingen door de buizen te trekken.

En ook de potjes kan je gemakkelijk zelf plaatsen. Let wel dat je deze steeds mooi horizontaal plaatst, want eenmaal “ingelijmd” kan je enkel maar het potje terug uitbreken moest het scheef staan.

Elektrische leidingen

Het correct plaatsen en aansluiten van de elektrische leidingen is erg belangrijk als je nu nog geen idee hebt hoe je hier aan moet beginnen, zoek dan iemand die dit wel weet. Dit kunnen vrienden of familie zijn of een elektricien. Maar ga hier zeker niet zomaar zelf aan de slag. Als je achteraf een elektricien moet vragen om de problemen op te lossen, kost dit snel meer dan dat je hem zou betaald hebben om de ledingen aan te sluiten.

Wat je wel kan doen is de elektricien helpen met het trekken en labelen van de leidingen.

De afwerking

De afwerking bestaat uit het aansluiten van de stopcontacten en de schakelaars. Dit is iets dat, als eenmaal je het 1 keer hebt gezien je gemakkelijk zelf kan doen. Maar ook hier is het weer belangrijk dat alles mooi horizontaal wordt gestoken.

En de laatste stap de afdekplaatsje op de stopcontacten en schakelaars steken, dit is iets wat iedereen kan.

Tenslotte wil ik nog eindigen met de kanttekening dat niet alle elektriciens er voor staan te springen dat de bouwheer zelf bepaalde zaken doet of hem zal helpen.

Succes!

Wendy