Stap 1 – Wat kan ik vervangen en wat niet?

Op basis van de vorige blog kan je zelf al bepalen wat je wel en wat je niet gaat vervangen.

Dat is uiteraard stap 1. Maar voor je van start gaat maak een schets van jouw woning en kopieer deze een paar keer, zo teken je eenvoudig verschillende opties uit.

Stap 2 – Wat heb ik allemaal nodig?

Dit is vooral nadenken over wat je allemaal nodig heb, maar belangrijker wat je denkt nodig te hebben in de toekomst.

De gouden regel hierbij is; voorzie wachtbuizen (dat zijn de rode elektriciteitsbuizen met een trekdraad)! Vind je het moeilijk om nu al te zeggen wat je zal nodig hebben, start dan met uit te tekenen wat er nu al aanwezig is. Start met de vaste lichtpunten, stopcontacten, schakelaars en datapunten op het plan te tekenen.

Stap 3 – Stap voor stap, kamer per kamer

Bekijk nu per kamer of de huidige situatie voldoet. Alles wat er volgens jou te kort is teken je bij (het liefst in een andere kleur) op het plan. Vergeet ook niet te bekijken welke zaken er elektrisch of ‘smart’ moet aangedreven worden, zoals bijvoorbeeld rolluiken, zonneschermen, poorten…
Best bekijk je het aantal stopcontacten in de keuken in detail. Hier ontbreken er steevast stopcontacten. Dus maak een lijstje met het aantal vaste toestellen, de toestellen die altijd aangesloten blijven en de toestellen die extra kunnen gebruikt worden. Bij deze laatste is het belangrijk om te beslissen welke er gelijktijdig moeten kunnen gebruikt worden. Deze methode kan je uiteraard ook gebruiken in de andere kamers.

Stap 4 – Beslis welke type stopcontact je nodig hebt

Het type stopcontact of schakelaar is wat je moet bepalen in de laatste stap van het plan. (Met het type bedoelen we hier niet het esthetische.)

Zo kan je bijvoorbeeld in de woonkamer steeds een dubbel stopcontact voorzien. En daar waar je een lamp (of kerstboom) zal plaatsen voorzie je één stopcontact dat gekoppeld is met een schakelaar. Zo kan je de lampen steeds via de schakelaars bedienen. Maar ook bij de schakelaar kan het handig zijn om een dimmer te voorzien voor de lampen. Of een verklikkerlampje voor de schakelaar van een bergruimte of toilet. Je kan ook een stap verdergaan en in plaats van schakelaars, sensoren plaatsen. Je hebt afwezigheids- en aanwezigheidssenoren.

Lees zeker dan de blog over domotica.

Veel groetjes!

Wendy