Wanneer moet ik wat vervangen?

Het allereerste wat je moet controleren is de elektrische keuring. Hier staat wat je zeker moet vervangen of aanpassen. Let op de datum wanneer deze zaken opgelost en gekeurd moeten worden.

Zekeringskast

Is jouw zekeringskast afgekeurd of ziet deze er verouderd en versleten uit, dan hoef je niet te twijfelen; best zo snel mogelijk vervangen.

Een oude zekeringskast kan niet enkel voor kortsluiting en dus vervelende situaties zorgen, maar ook brand veroorzaken. Daarenboven is de capaciteit ( = de mogelijkheid om bijvoorbeeld jouw oven samen met jouw droogkast te gebruiken) meestal erg beperkt bij dergelijke zekeringskasten. Hou dus bij het vernieuwen van de zekeringskast ook dadelijk rekening met de capaciteit.

De elektriciteitsmeter

Hieraan gekoppeld heb je de meter. Deze hoef je niet te vervangen, tenzij er enkel een dag- of nachttarief mogelijk is en jij de ene of andere of de beide wilt.

Vervolgens check je de elektrische leidingen. Indien deze met textiel geïsoleerd zijn, vervang je ze best. Want deze versterven en kunnen gemakkelijk beschadigd raken, waardoor dit ook weer voor kortsluiting kan zorgen en oorzakelijk een brand.

Elektrische leidingen

Verder kan je ook uit praktische overwegingen beslissen om de leidingen te vervangen of er extra te plaatsen. Als er bijvoorbeeld te veel apparaten op 1 kring zitten en de zekering steeds uitvalt, dan kan je al eens overwegen om hier iets aan te doen. Let hierbij ook op dat er maximaal 8 stopcontacten per kring mogen liggen. Weet je niet hoe je kan zien welk stopcontact (en dus
welke apparaten) op welke kring ligt, contacteer dan een elektricien als jouw zekering steeds uitvalt.

Stopcontacten en lichtschakelaars

Dit brengt mij bij de stopcontacten en lichtschakelaars. Als deze nog van de jaren ’60 of ouder dateren, dan bestaat de kans op vonkoverslag en kan er dus ook weer een brand ontstaan. Naast het esthetische aspect, is de veiligheid in deze erg belangrijk.

Verlichting

Tot slot kan je de verlichting vervangen. De armaturen hoef je, op eventuele esthetishce bezwaren na, niet te vervangen. Wel kan je kijken om energievriendelijkere lampen te voorzien. Maar als je toch extra lichtpunten wilt plaatsen doe je dit ook best met de nodige zorg.

Doe het zelf

De vraag is nu wat kan je zelf doen en waar schakel je best een elektricien voor in?

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe handig je zelf bent, of familie en vrienden zijn. En er zijn altijd bepaalde zaken die iedereen wel kan doen en waar je een elektricien eventueel met kan helpen. Lees het hier.

Groetjes!

Wendy