Iedereen die een nieuwbouw zet, kan dit maar beter eens lezen. We overlopen een aantal belangrijke onderwerpen en technieken in je bouwplannen of verbouwingen. Dit is een algemene, korte samenvatting op verschillende andere blogs. In die blogs gaan we dieper in op de techniek die je kan renoveren. Alvast veel leesplezier!

Volgende technieken komen aan bod:

1. Elektriciteitswerken;
2. Renovatie van je centrale verwarming;
3. Renoveren van het verluchtingssysteem;
4. Renoveren van je sanitaire installaties.

Renoveren van je elektriciteit. Wanneer, hoe en wat?

Is jouw zekeringkast aan vervanging toe? Eerst en vooral is het belangrijk om te beslissen welk soort elektriciteit je in huis wil gebruiken; neem je elektriciteit van het net, of leg je zonnepanelen, of combineer je beide? In het eerste geval moet je weten waar de elektriciteit je huis binnen komt. In principe zal de meterkast zo dicht mogelijk bij dit punt geplaatst worden.

Verder heb je ook een zekeringskast nodig, waar je dan de verschillende elektriciteitscircuits in huis verdeelt. Daarnaast moet je ook nadenken over welk metertype je wilt. Er bestaan namelijk enkelvoudige en dubbelvoudige elektriciteitsmeters.

Wanneer je dit allemaal beslist hebt, is het belangrijk om na te denken over stopcontacten, licht en lichtschakelaars in je ruimtes. En dan nog twee belangrijke punten; een correct elektriciteitsschema en een keuring van je elektriciteitsinstallatie. Ik vertel er hier meer over.

Je renoveert de verwarming

Vandaag de dag wordt er meestal voor centrale verwarming (CV) in huis gekozen. Aan de hand van CV kan er op een zeer vlotte manier in iedere kamer van het huis de gewenste temperatuur bereikt worden. Maar CV is niet altijd de beste optie. Welk verwarmingstype je best kiest, kom je hier te weten.

In de meeste gevallen werken deze verwarmingssystemen met de circulatie van water. Natuurlijk heb je ook nog een verwarmingsketel nodig. Deze ketel functioneert meestal op gas of stookolie als warmtebron. Je kan bij het plaatsen kiezen of je een vloer- of wandketel wilt, naargelang de vrije plaats in de ruimte waar je ketel komt. Verder kan je ook nog kiezen tussen een klassieke ketel, een lagetemperatuurketel of een condensatieketel. Ook pelletketels zijn het overwegen waard. Hoewel een ketel de meest gekende vorm van centrale verwarming vormt, is het zeker niet de enige.

Ook andere technieken zoals een warmtepomp, thermische zonnepannelen en fotovoltaïsche panelen kunnen warmte produceren. Lees in deze blog er meer over.

Je renoveert het verluchtingssysteem

Een huis moet niet alleen degelijk geïsoleerd worden, maar ook goed verlucht worden.

Het is namelijk belangrijk om je huis goed te verluchten en zo condensatieproblemen, schimmels, vocht in de muren, onaangename geurtjes, en in extreme gevallen zelfs opstapeling van koolstofmonoxide, tegen te gaan.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke verluchting en mechanische verluchting. Aan de hand van beide types van verluchting kunnen verschillende systemen in huis geïmpliceerd worden.

Je renoveert je sanitaire installaties

Ook over de sanitaire installaties in huis denk je best op voorhand na.

De plaatsing van toestellen in toilet, badkamer, keuken en het washok is namelijk vooral belangrijk voor de aan- en afvoer van water. Het is hierbij nuttig om te weten dat je waterpunten best boven elkaar plaatst. En dat te veel lopende meters leidingen warmwater, voor warmteverlies zullen zorgen.

Vragen of iets niet duidelijk? Stuur naar info@co-libry.be of gaan naar onze facebookpagina.

Veel groetjes!

Wendy